Back

Weekly program

Tuesday, 05.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Meditation
with Melania

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: room of energy

A technique to silence the thoughts that inevitably arrive and to be able to connect with one's own being and the universe.

Difficulty: for everyone

Aqua gym
with Heike

08:45 - 09:15 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Flow Yoga
with Melania

08:45 - 09:45 (60 min.) | Meeting point: room of harmony

A full body workout for strength and vitality. From one asana it goes smoothly into the next. Breathing and movement merge, so that you get into a dynamic flow. In this way, the entire body perception is improved. Targeted breathing increases concentration and leads to more inner peace.

Difficulty: for everyone

Saham
with Christian

09:15 - 09:35 (20 Min.) | Meeting point: room of energy

Saham involves gentle and slow mobilization exercises for joint mobility. From the cervical vertebrae to the hip and down to the ankle, everything is included

Difficulty: for everyone

Back Balance
with Melania

10:00 - 11:00 (60 min) | Meeting point: room of energy

The back muscles relax due to lack of exercise and one-sided stress, which leads to tension and pain. Consequential complaints are also signs of wear and tear of the spine and intervertebral disc problems.

Difficulty: for everybody

Free, general nutrition consultation
with Michelle

10:30 - 11:30 (60 Min.) | Meeting point: conference room

Michelle Eschenbacher will be happy to answer your questions about health, nutrition and cure during this time. During these consultation hours, she is also available to make further, individual appointments and advise you on how she can support you with her work to achieve greater well-being. Michelle Eschenbacher is also at your side if you have any questions during your cure or on nutrition issues.


Come by at ease within the specified period and let us advise you.

Difficulty: for everybody

breath yourself free
with Melania

11:15 - 12:15 (60min) | Meeting point: room of harmony

To breathe! Your most important life function! In all important physical, mental and spiritual therapies and coaching, conscious breathing is the key to mindfulness, reflection, mind control, centering, creativity and increasing performance. The liberation that you experience through the breathing process leads to the fact that you release the hand brakes in your life and find access to deep joy, self-love, freedom and happiness.

Difficulty: for everybody

Guided Nordic Walking Tour
with Christian

11:15 - 12:30 (75 Min.) | Meeting point: reception

Exercise in the fresh air is good for the heart and circulation! With the right technique and the right sequence of movements, Nordic walking also improves your back posture, tightens your arms and shoulders and strengthens your abdominal and gluteal muscles. Walk with us!

Difficulty: for everybody

Basics of a conscious diet
with Michelle

11:30 - 12:30 (60 Min.) | Meeting point: Meeting room

Find out how the right diet can contribute to more health, ease and greater joy in life. With changing key topics, our nutrition expert imparts her in-depth knowledge and gives you helpful practical tips that you can implement directly and integrate into your everyday life.

Move & Stretch
with Melania

12:30 - 13:00 (30min) | Meeting point: Room of energy

Swinging movements combined with active stretching mobilize the entire body in all directions. The natural posture, mobility as well as flexibility are promoted.

Guided hiking tour
with Uli

13:15 - approx.16:30 | Meeting point: reception

Our trained hiking guides take you to the most beautiful places in the area around Oberstaufen and the western Oberallgäu. The exact goal is still to be determined.

Difficulty: medium
Equipment: ankle-high hiking boots

Funktional Training
with Christian

14:00 - 14:30 (30min) | Meeting point: Room of energy

Here movement patterns from the animal world are imitated. A full body workout that requires a minimum of athleticism and stamina.

Difficulty: for sporty people

Be Balanced
with Christian

15:30 - 16:00 (30min) | Meeting point: Room of energy

A mixture of coordination, balance, muscular stability and body awareness

Difficulty: medium

Imaginative journey
with Christian

17:00 - 17:30 (30min) | Meeting point: room of energy

Fantasy journeys are guided daydreams in which you learn to associate and develop ideas in your imagination.

Difficulty: for everybody

Wednesday, 06.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used

Difficulty: for everybody

Yoga/sun salutation
with Melania

08:00 - 09:00 (60 min.) | Meeting point: room of harmony

During this yoga session, the entire musculoskeletal system is strengthened, and flexibility and perception are improved. Our posture becomes more upright and serves to strengthen the back muscles.

Difficulty: medium

Aqua gym
with Heike

08:45 - 09:15 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Latin Aerobic / Flow Movements
with Melania

09:15 - 10:00 (45 Min) | Meeting point: room of energy

Latin Aerobic ist ein Sport für Frauen und Männer, die tanzend ein paar Pfunde verlieren, und dabei die lateinamerikanischen Klänge hören möchten.

Saham
with Christian

09:15 - 09:35 (20 min.) | Meeting point: room of harmony

Saham is a gentle and slow mobilization exercises for the mobility of the joints are carried out. From the cervical vertebrae to the hips and down to the ankle, everything is included.

Difficulty: for everybody

Pilates
with Melania

10:15 - 11:15 (60 min.) | Meeting point: room of energy

A holistic body training that firms the body and shapes your silhouette. An optimal combination of flexibility and strength, posture and awareness, tension and relaxation. In Pilates, deep-lying muscle groups are also targeted. Supportive breathing techniques also ensure smooth movements.

Difficulty: for everybody

Circuit training at the Queenax
with Melania

11:30 - 12:15 (45) | Meeting point: room of power

Circuit training improves strength, endurance, agility, speed and coordination while training all major muscle groups. Our Precor Queenax Station is used for this purpose

Difficulty: for trained

Cardio Hour
with Christian

12:15 - 13:15 (60 min.) | Meeting point: room of power

A fitness circuit training with a warm-up, an intensive and a cool-down phase.

Difficulty: for sporty people

Guided hiking tour
with Uli

13:15 - approx.16:45 | Meeting point: reception

Our trained hiking guides take you to the most beautiful places in the area around Oberstaufen and the western Oberallgäu. The exact goal is still to be determined.


Difficulty: medium
Equipment: hiking boots

Circuit training
with Christian

13:45 - 14:45 (60 min.) | Meeting point: room of power

The aim of the device circuit training is to complete a full-body workout in which every muscle group is exercised almost without a break when changing devices. Among other things, this challenges the cardiovascular system and increases fat burning.

Difficulty: for sporty people

Fascia training
with Christian

15:30 - 16:00 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

To make the fascia network flexible and elastic again, you can use the fascia rollers for support. It is a medium to firm foam roller that can be used for self-massage. By slowly "rolling out" this connective tissue, the fasciae are returned to their original state.

Difficulty: for everybody

Muscle relaxation according to Jacobsen
with Christian

17:00 - 17:30 (30 min.) | Meeting point: room of energy

A deeper feeling of calm can be achieved by alternating tension and relaxation of individual muscle groups. The resulting muscle relaxation has a beneficial effect on body and mind.

Difficulty: for everybody

Thursday, 07.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used

Difficulty: for everybody

Meditation
with Melania

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: room of harmony

A technique to silence the thoughts that inevitably arrive and to be able to connect with one's own being and the universe.

Aquafitness
with Heike

08:45 - 09:15 (30 Min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used

Difficulty: for everyone

Hatha-Yoga for body, mind and soul
with Melania

08:45 - 09:45 (60 min.) | Meeting point: room of harmony

Hatha Yoga (from "hatha" for "strength, tenacity") is a form of yoga in which the balance between body and mind is strived for primarily through physical exercises (asanas), breathing exercises (pranayama) and meditation.

Difficulty: for everybody

Saham
with Christian

09:15 - 09:35 (20 min.) | Meeting point: room of harmony

Saham is a gentle and slow mobilization exercises for the mobility of the joints are carried out. From the cervical vertebrae to the hips and down to the ankle, everything is included.

Difficulty: for everybody

Functional Training
with Melania

10:00 - 10:45 (45 Min) | Meeting point: room of energy

Functional training is a form of training that uses complex exercises to improve the quality of movement and prevent injuries. Functional training trains movements in which several muscles must interact.

Difficulty: for sportive

Spinal gymnastics
with Christian

12:45 - 13:15 (30 Min.) | Meeting point: room of harmony

Spinal gymnastics is designed to prevent and reduce back pain. You will learn exercises for mobilization, strengthening and stretching, which will help you to alleviate or eliminate the consequences of lack of exercise, stress and/or forced postures

Difficulty: exclusively for healthy athletes

Guided hiking tour
with Uli

13:15 - approx.17:15 | Meeting point: reception
Difficulty: medium

Be Balanced
with Christian

14:00 - 14:30 (30 Min.) | Meeting point: room of energy

A mixture of coordination, balance, muscular stability and body awareness.

Difficulty: for everybody

Pure belly
with Christian

15:00 - 15:20 (20 Min.) | Meeting point: room of energy

A short but intense workout to properly challenge the abdominal muscles in a variety of ways.

Difficulty: for sporty people

Fascia training
with Christian

16:00 - 16:30 (30 Min.) | Meeting point: room of harmony

To make the fascia network flexible and elastic again, you can use the fascia roller for support. It is a medium to firm foam roller that can be used for self-massage. By slowly "rolling out" this connective tissue, the fasciae are returned to their original state.

Difficulty: for everybody

Phantasy Journey - Relaxation
with Christian

17:00 - 17:30 (30 Min.) | Meeting point: room of energy

Fantasy journeys are guided daydreams in which you learn to associate and develop ideas in your imagination.

Difficulty: for everybody

Friday, 08.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Aqua gym
with Heike

08:45 - 09:15 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Saham - gentle forms of movement for joint mobility
with Christian

09:15 - 09:35 (20 min.) | Meeting point: room of harmony

Saham involves gentle and slow mobilization exercises for joint mobility. From the cervical vertebrae to the hip and down to the ankle, everything is included.

Introduction to the fitness machines
with Christian

11:15 - 11:45 (30 min.) | Meeting point: room of power

A simple overview and explanation of our cardio- and strength machines how to use them.

Difficulty: for everybody

Be Balanced
with Christian

12:45 - 13:15 (30 min.) | Meeting point: room of energy

A blend of coordination, balance, muscular stability and body awareness.

Difficulty: for everyone

Guided hiking tour
with Uli

13:15 - approx.17:00 | Meeting point: reception
Difficulty: medium

Cardio Hour
with Christian

14:00 - 15:00 (60 Min.) | Meeting point: room of power

A cardio-circuit workout including a warm-up, intense- and a cool-down phase. 

Difficulty: for sporty people

Spinal exercises
with Christian

15:15 - 15:45 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

Wirbelsäulengymnastik dient der Vorbeugung und Reduzierung von Rückenbeschwerden. Sie erlernen Übungen zur Mobilisation, Kräftigung und Dehnung, die Ihnen helfen, die Folgen von Bewegungsmangel, Stress und/oder Zwangshaltungen zu mildern bzw. zu beheben.

Difficulty: for everybody

Athletic Training
with Christian

16:15 - 16:45 (30 min.) | Meeting point: room of energy

Exercises that require responsiveness, agility (mobility), physical strength and speed.

Requirements: Agility, physical strength and responsiveness
Difficulty: for sporty people

Mental Relaxation
with Christian

17:00 - 17:30 (30 min.) | Meeting point: room of silence

Mentally relaxing means breaking the constant stream of thoughts in our head. Your heart and respiratory rate and muscle tone decrease and your blood pressure drops.

Difficulty: for everybody

Saturday, 09.07

Saham - gentle forms of movement for joint mobility
with Christian

09:15 - 09:35 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

At Saham, gentle and slow mobilization exercises for the mobility of the joints are carried out. From the cervical vertebrae to the hips and down to the ankle, everything is included.

Difficulty: for everybody

Be Balanced
with Christian

10:00 - 10:30 (20 Min.) | Meeting point: room of energy

A mixture of coordination, balance, muscular stability and body awareness.

Difficulty: for everybody

Guided Nordic Walking Tour
with Christian

11:15 - 12:45 (90 Min.) | Meeting point: meeting point: reception

Exercise in the fresh air is good for the heart and circulation. With the right technique and the right sequence of movements, Nordic walking also improves the posture of your back, tightens your arms and shoulders and strengthens your abdominal and gluteal muscles. Try it out and walk with us!

Difficulty: for everybody

Spinal exercises
with Christian

13:15 - 13:45 (30 min.) | Meeting point: room of energy

Spinal exercises are used to prevent and reduce back problems. You will learn exercises for mobilization, strengthening and stretching, which will help you to alleviate or remedy the consequences of lack of exercise, stress and / or constrained postures.

Difficulty: for everybody

Wild Force
with Christian

14:15 - 14:45 (30 Min.) | Meeting point: room of energy

Here movement patterns from the animal world are imitated. A full body workout that requires a minimum of athleticism and stamina.

Difficulty: for sporty people
Requirements: Athletik

Be Balanced
with Christian

15:00 - 15:30 (30 min.) | Meeting point: room of energy

A blend of coordination, balance, muscular stability and body awareness.

Muscle relaxation according to Jacobsen
with Christian

16:00 - 16:30 (30 min.) | Meeting point: room of energy

A deeper feeling of calm can be achieved by alternating tension and relaxation of individual muscle groups. The resulting muscle relaxation has a beneficial effect on body and mind.

Difficulty: for everybody

Sunday, 10.07

Q&A session with chef Helmut Beng

21:15 - approx.21:45

Add more salt and everything tastes more intense?

A widespread misconception. Too much salt robs us of our ability to perceive subtle nuances of flavor and is also unhealthy. Fresh herbs and spices, on the other hand, provide variety and healthy taste.

Helmut Beng - chef, nutrition expert, diet chef and for 18 years in the Rosenalp. He knows how to bring tasty and delicious dishes to the plate with little salt.

Mr. Beng will answer all your questions about diets, nutrition and recipes this evening.

Monday, 11.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used

Difficulty: for everybody

hatha yoga
with Melania

08:00 - 09:00 (60 min.) | Meeting point: room of harmony

Hatha Yoga (from hatha "strength, tenacity, oppression") is a form of yoga in which the balance between body and mind is sought primarily through physical exercises (asanas), through breathing exercises (pranayama) and meditation.

Aqua gym
with Heike

08:45 - 09:15 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Legs-Bums-and-Tums Workout
with Melania

09:15 - 10:00 (45 min.) | Meeting point: room of energy

The aim of the abdominals, legs and buttocks training is to burn off the fat reserves stored there and to strengthen the muscles in these areas of the body. It combines demanding strengthening exercises in the aforementioned areas with endurance sequences from classic aerobics. In this course we declare war on the three problem areas of the stomach, legs and buttocks.

Difficulty: medium

Stretch & Relax
with Melania

10:15 - 10:45 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

With targeted stretching exercises, we can prevent the muscles from shortening. In this way, the important muscle corset including joints, tendons and ligaments becomes more supple, elastic, flexible, agile and everything remains more mobile. Your muscles are mobilized to relaxed lounge music and you can draw energy for everything that lies ahead.

Difficulty: for everybody

Introduction to the fitness machines
with Melania

11:00 - 12:00 (60 min.) | Meeting point: room of power

A simple overview and explanation of our cardio- and strength machines how to use them.   

Feet and fasica
with Heike

14:00 - 14:30 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

The human upright stance begins at the sole of the foot. The mobility of the toes determines our gait pattern. The foot fascia is the thickest in the body. The longest myofascial pathway starts at the tip of the toes and runs over the entire back to over the head! So there is a lot to be done

Difficulty: for everybody

Qi Gong
with Heike

14:45 - 15:15 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

Qigong is a Chinese form of meditation, concentration and movement for cultivating body and mind.

Difficulty: for everybody

Spinal exercises
with Heike

15:30 - 16:00 (30 min.) | Meeting point: room of harmony

The course strengthens the back and abdominal muscles with a targeted combination of strengthening and flexibility exercises and provides more support and stability in everyday life and sport, in particular through training the deep-seated muscle structures.

Difficulty: for everybody

Tuesday, 12.07

Aqua gym
with Heike

08:00 - 08:30 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Meditation
with Melania

08:00 - 08:30 (30 Min.) | Meeting point: room of energy

A technique to silence the thoughts that inevitably arrive and to be able to connect with one's own being and the universe.

Difficulty: for everyone

Aqua gym
with Heike

08:45 - 09:15 (30 min.) | Meeting point: swimming pool

Effective, joint-gentle training in the light and weightless element, in which all muscle parts are optimally strengthened and stabilized. The endurance can be improved with this varied training in which different swimming devices are used.

Difficulty: for everybody

Flow Yoga
with Melania

08:45 - 09:45 (60 min.) | Meeting point: room of harmony

A full body workout for strength and vitality. From one asana it goes smoothly into the next. Breathing and movement merge, so that you get into a dynamic flow. In this way, the entire body perception is improved. Targeted breathing increases concentration and leads to more inner peace.

Difficulty: for everyone

Saham
with Christian

09:15 - 09:35 (20 Min.) | Meeting point: room of energy

Saham involves gentle and slow mobilization exercises for joint mobility. From the cervical vertebrae to the hip and down to the ankle, everything is included

Difficulty: for everyone

Back Balance
with Melania

10:00 - 11:00 (60 min) | Meeting point: room of energy

The back muscles relax due to lack of exercise and one-sided stress, which leads to tension and pain. Consequential complaints are also signs of wear and tear of the spine and intervertebral disc problems.

Difficulty: for everybody

Free, general nutrition consultation
with Michelle

10:30 - 11:30 (60 Min.) | Meeting point: conference room

Michelle Eschenbacher will be happy to answer your questions about health, nutrition and cure during this time. During these consultation hours, she is also available to make further, individual appointments and advise you on how she can support you with her work to achieve greater well-being. Michelle Eschenbacher is also at your side if you have any questions during your cure or on nutrition issues.


Come by at ease within the specified period and let us advise you.

Difficulty: for everybody

breath yourself free
with Melania

11:15 - 12:15 (60min) | Meeting point: room of harmony

To breathe! Your most important life function! In all important physical, mental and spiritual therapies and coaching, conscious breathing is the key to mindfulness, reflection, mind control, centering, creativity and increasing performance. The liberation that you experience through the breathing process leads to the fact that you release the hand brakes in your life and find access to deep joy, self-love, freedom and happiness.

Difficulty: for everybody

Guided Nordic Walking Tour
with Christian

11:15 - 12:30 (75 Min.) | Meeting point: reception

Exercise in the fresh air is good for the heart and circulation! With the right technique and the right sequence of movements, Nordic walking also improves your back posture, tightens your arms and shoulders and strengthens your abdominal and gluteal muscles. Walk with us!

Difficulty: for everybody

Basics of a conscious diet
with Michelle

11:30 - 12:30 (60 Min.) | Meeting point: Meeting room

Find out how the right diet can contribute to more health, ease and greater joy in life. With changing key topics, our nutrition expert imparts her in-depth knowledge and gives you helpful practical tips that you can implement directly and integrate into your everyday life.

Move & Stretch
with Melania

12:30 - 13:00 (30min) | Meeting point: Room of energy

Swinging movements combined with active stretching mobilize the entire body in all directions. The natural posture, mobility as well as flexibility are promoted.

Guided hiking tour
with Uli

13:15 - 16:30 | Meeting point: reception

Our trained hiking guides take you to the most beautiful places in the area around Oberstaufen and the western Oberallgäu. The exact goal is still to be determined.

Difficulty: medium
Equipment: ankle-high hiking boots

Funktional Training
with Christian

14:00 - 14:30 (30min) | Meeting point: Room of energy

Here movement patterns from the animal world are imitated. A full body workout that requires a minimum of athleticism and stamina.

Difficulty: for sporty people

Be Balanced
with Christian

15:30 - 16:00 (30min) | Meeting point: Room of energy

A mixture of coordination, balance, muscular stability and body awareness

Difficulty: medium

Imaginative journey
with Christian

17:00 - 17:30 (30min) | Meeting point: room of energy

Fantasy journeys are guided daydreams in which you learn to associate and develop ideas in your imagination.

Difficulty: for everybody
de en
Sprache wählen
Select language
German English